Vasilios Muselimis Wedding Videography
Muselimis Vasilios

Filmmaker

Weddings – Christenings – Commercials

Contact Informations

Mobile Gr: 6947666606 (Whatsapp & Viber)

Mobile De: 015226883900

email: vasiliosm.com@gmail.com

Επικοινωνία Youtube
Instagram

Το μυστήριο της Βάπτισης

Το μυστήριο της Βάπτισης

vasiliosm-vapptisi-27-2

cinematic videography, event planner, photographers, photographi, photography, videographer, φωτογραφειο, φωτογραφειο κοντα μου, φωτογραφοι γαμου, φωτογραφος,

Το μυστήριο της βάπτισης αποτελεί ένα από τα επτά μυστήρια του Χριστιανισμού που συμβολίζει την είσοδο του πιστού στην Εκκλησία και την καθάρσή του από το προπατορικό αμάρτημα. Ετυμολογική ανάλυση της λέξης «βάπτιση», δείχνει πως προέρχεται από το ρήμα βάπτω που σημαίνει «βυθίζω συχνά ή έντονα, καταδύω, βουτάω».

Η ετυμολογική προέλευση της λέξης συνδέει άρρηκτα το μυστήριο με την χρήση του νερού που επιτελεί καθαρτικό τελετουργικό ρόλο συμβολίζοντας το αίμα του Χριστού, τον εξαγνισμό του βαπτιζόμενου και την απαλλαγή του από την αμαρτία μέσω της σταύρωσης του Ιησού. Στο νερό άλλωστε εντοπίζονται τα πρώτα ίχνη ζωής και από το νερό ξεκινά η νέα ζωή του πιστού, η αναγέννησή του μέσα από τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.

Κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, το μυστήριο του βαπτίσματος τελείται σε ποτάμια και πηγές νερού. Ο βαπτιζόμενος έχει προηγουμένως κατηχηθεί στις αρχές του Χριστιανισμού και η βάπτισή του και η ένταξή του στο σώμα της εκκλησίας αποτελούν συνειδητή απόφαση.

Ωστόσο, από τον 6ο αιώνα τα μεγάλα ποσοστά της παιδική θνησιμότητας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση του νηπιοβαπτισμού, ο οποίος γενικεύεται κατά τον 13ο αιώνα. Από τότε μέχρι τις μέρες μας το μυστήριο της βάπτισης λαμβάνει χώρα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του βρέφους, που εντάσσεται στους κόλπους της εκκλησίας με απόφαση των γονιών του και διδάσκεται την ορθόδοξη πίστη από τον ανάδοχο. Με την απαγγελία του συμβόλου της Πίστης ο ανάδοχος και ο νεοφώτιστος συντάσσονται με το Χριστό, ενώ στην τελετή δεσπόζουν οι εξορκισμοί και η απόταξη του σατανά.

Ας δούμε αναλυτικά τι ακριβώς συμβολίζουν όλα τα στοιχεία της βάπτισης;

Νερό: Το βασικό στοιχείο του βαπτίσματος, το νερό, συμβολίζει την πηγή ζωής που εξυγιαίνει το παιδί και το εντάσσει στην ζωή ως Χριστιανό. Στο όνομα της Αγίας Τριάδας , ο νεοφώτιστος βυθίζεται τρεις φορές στο νερό της κολυμπήθρας δηλώνοντας έτσι τη συμμετοχή στην Ανάσταση του Χριστού.

Λάδι: Ο νονός αλείφει με λάδι το σώμα του μωρού πριν τη βουτιά του στην κολυμπήθρα. Το λάδι τονίζει το διαρκή αγώνα του νεοφώτιστου κατά τη διάρκεια της ζωής του και συμβολίζει το έλεος, τη δύναμη που λαμβάνει, τη χάρη του Θεού, την αναγέννηση και την αναδημιουργία του μέσω του μυστηρίου της βάπτισης.

Λαμπάδα: Στο μυστήριο της βάπτισης, ο νεοφώτιστος δέχεται το χρίσμα του χριστιανισμού που συμβολίζει το αληθινό φως, το φως του Χριστού. Ο συμβολισμός του αληθινού φωτός, γίνεται με τη λαμπάδα που κρατάει ο νονός ή ο παπάς . Η λαμπάδα, δηλαδή, συμβολίζει την πίστη και την καθοδήγηση στην χριστιανική αλήθεια που θα δώσει φως στη ζωή του νεοφώτιστου μέλους της.

Βαπτιστικά Ρούχα: Σημαντικός στην τελετή είναι και ο ρόλος των βαπτιστικών ρούχων που επιτελούν όχι μόνο λειτουργικό, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. Καθώς έχουν συνήθως λευκό χρώμα κατά την παράδοση, ονομάζονται και «φωτικά». Τα βαπτιστικά ρούχα συμβολίζουν την αγνότητα, τη λαμπρότητα της ψυχής και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Λευκά ήταν άλλωστε τα ιμάτια των αγίων της εκκλησίας, αλλά και τα ενδύματα του Χριστού κατά τη σταύρωση και ανάληψή του. Με τα λευκά ρούχα της βάπτισης ο νεοφώτιστος ενδύεται τα ρούχα των αποστόλων και του Ιησού Χριστού και εντάσσεται στην κοινωνία των αγίων.

Βαπτιστικός Σταυρός: Το σύμβολο και σφραγίδα της χριστιανικής πίστης, ο βαπτιστικός σταυρός, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μυστηρίου της βάπτισης.

Άγιο Μύρο και το πρώτο του κούρεμα: Ο μύρος και το κόψιμο των μαλλιών του νεοφώτιστου, είναι δύο ακόμα συμβολισμοί της ένταξης του μωρού στην εκκλησία του Χριστού. Όπως ο Χριστός χρίστηκε με το Άγιο Πνεύμα στον Ιορδάνη ποταμό με μύρο, έτσι και το νέο μέλος της εκκλησίας μυρώνεται για να χριστεί την καθαρότητα και την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος. Το κόψιμο των μαλλιών σε τρία σημεία είναι ένα είδος προσφοράς του νεοφώτιστου στο Θεό ως νέο μέλος της εκκλησίας του.

Σύμφωνα με την παράδοση, το μωρό δεν επιτρέπεται να κάνει μπάνιο ή να λουστεί πριν περάσουν τρεις μέρες ύστερα από τη βάπτιση. Μόλις παρέλθει το χρονικό διάστημα αυτό, η μητέρα πλένει το βρέφος και συλλέγει το νερό σε λεκάνη για να το διοχετεύσει στη θάλασσα ή σε απάτητο χώμα ή να ποτίσει με αυτό τα λουλούδια και τα φυτά.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως στη Μικρά Ασία και στη Ρόδο, τρεις μέρες μετά τη βάπτιση τελούνται τα «ξελαδώματα», γιορτή στην οποία λαμβάνουν μέρος μόνο γυναίκες. Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της νονάς που ξεπλένει το μωρό από το λάδι, ενώ οι γυναίκες που συμμετέχουν του δίνουν χρήματα και κεράσματα μαζί με τις ευχές τους για καλή τύχη.

βίντεο βάπτισης, κλιπ βάπτισης, βίντεο καλή τιμή βάπτισης, βιντεογράφος βάπτιση, βίντεο βάπτισης τρίπολη, βίντεο βάπτισης μεγαλόπολη, βίντεο βάπτισης θεσσαλονίκη, βίντεο βάπτισης καλαμάτα

Στρέφονται δυτικά (προς την είσοδο) και ρωτά ο ιερέας τον ανάδοχο 3 φορές:

 

Ιερέας: 

” Ἀ­πο­τάσ­ση τῷ Σα­τα­νᾷ; Καί πᾶ­σι τοῖς ἔρ­γοις αὐ­τοῦ; Καί πά­ση τῇ λα­τρεί­ᾳ αὐ­τοῦ; Καί πᾶ­σι τοῖς ἀγ­γέ­λοις αὐ­τοῦ; Καί πά­ση τῇ πο­μπῇ αὐ­τοῦ;”

Και απαντά ο ανάδοχος:

 ” Ἀ­πο­τά­σσο­μαι.”

Ρωτά πάλι 3 τρεις φορές ο ιερέας:

 

Ιερέας: ” Ἀ­πε­τά­ξω τῷ Σα­τα­νᾷ; “
Ανάδοχος: ” Ἀ­πε­τα­ξά­μην”.
Ιερέας : ” Καί ἐμ­φύ­ση­σον, καί ἔ­μπτυ­σον αὐ­τῷ. “

Τότε ο ανάδοχος φυσά 3 φορές στον αέρα και φτύνει 3 φορές στο έδαφος.

 

Στρέφονται ανατολικά (προς το Ιερό) και ρωτά ο ιερέας 3 φορές :

 

Ιερέας: “Συ­ντάσ­ση τῷ Χρι­στῷ;”
Ανάδοχος: “Συ­ντάσ­σο­μαι.”

Ρωτάει πάλι ο ιερέας 3 φορές :

 

Ιερέας: ” Συ­νε­τά­ξω τῷ Χρι­στῷ; “

Ανάδοχος: “Συ­νε­τα­ξά­μην. “

Ιερέας : “Καί πι­στεύ­εις αὐ­τῷ; “
Ανάδοχος: ” Πι­στεύ­ω αὐ­τῷ ὡς Βα­σι­λεῖ καί Θε­ῷ.”

Τότε απαγγέλλει ο ανάδοχος το “Πιστεύω”. Ευτυχώς πλέον διαβάζοντας από μέσα – καλού κακού θα σας συμβουλεύαμε να το έχετε διαβάσει γιατί τα περισσότερα παιδιά αποφασίζουν να επεξεργαστούν το βιβλίο εκείνη την ώρα:

 

Πι­στεύ­ω εἰς ἕ­να Θε­όν, Πα­τέ­ρα, πα­ντο­κρά­το­ρα,
ποι­η­τήν οὐ­ρα­νοῦ καί γῆς, ὁ­ρα­τῶν τε πά­ντων καί ἀ­ο­ρά­των.
Καί εἰς ἕ­να Κύ­ρι­ον Ἰ­η­σοῦν Χρι­στόν, τόν Υἱ­όν τοῦ Θε­οῦ τόν μο­νο­γε­νῆ,
τόν ἐκ τοῦ Πα­τρός γεν­νη­θέ­ντα πρό πά­ντων τῶν αἰ­ώ­νων.

 

Φῶς ἐκ φω­τός, Θε­όν ἀ­λη­θι­νόν ἐκ Θε­οῦ ἀ­λη­θι­νοῦ, γεν­νη­θέ­ντα, οὐ ποι­η­θέ­ντα,
ὁ­μο­ού­σι­ον τῷ Πα­τρί, δι­᾽ οὗ τά πά­ντα ἐ­γέ­νε­το.
Τόν δι᾽ ἡ­μᾶς τούς ἀν­θρώ­πους καί δι­ά τήν ἡ­με­τέ­ραν σω­τη­ρί­αν κα­τελ­θό­ντα ἐκ τῶν οὐ­ρα­νῶν
καί σαρ­κω­θέ­ντα ἐκ Πνεύ­μα­τος ἁ­γί­ου καί Μα­ρί­ας τῆς Παρ­θέ­νου καί ἐ­ναν­θρω­πή­σα­ντα.

 

 

Σταυ­ρω­θέ­ντα τε ὑ­πέρ ἡ­μῶν ἐ­πί Πο­ντί­ου Πι­λά­του καί πα­θό­ντα καί τα­φέ­ντα.

 

Καί ἀ­να­στά­ντα τῇ τρί­τῃ ἡ­μέ­ρα, κα­τά τάς Γρα­φάς.

 

Καί ἀ­νελ­θό­ντα εἰς τούς οὐ­ρα­νούς καί κα­θε­ζό­με­νον ἐκ δε­ξι­ῶν τοῦ Πα­τρός.

 

Καί πά­λιν ἐρ­χό­με­νον με­τά δό­ξης κρῖ­ναι ζῶ­ντας καί νε­κρούς· οὗ τῆς βα­σι­λεί­ας
οὐκ ἔ­σται τέ­λος.

 

Καί εἰς τό Πνεῦ­μα τό ἅ­γι­ον, τό Κύ­ρι­ον, τό ζω­ο­ποι­όν, τό ἐκ τοῦ Πα­τρός ἐκ­πο­ρευ­ό­με­νον,
τό σύν Πα­τρί καί Υἱ­ῷ συ­μπρο­σκυ­νού­με­νον καί συν­δο­ξα­ζό­με­νον, τό λα­λῆ­σαν δι­ά τῶν προ­φη­τῶν.

 

 

Εἰς μί­αν, ἁ­γί­αν, κα­θο­λι­κήν καί ἀ­πο­στο­λι­κήν Ἐκ­κ­λη­σί­αν.
Ὁ­μο­λο­γῶ ἕν Βά­πτι­σμα εἰς ἄ­φε­σιν ἁ­μαρ­τι­ῶν.

 

Προσ­δο­κῶ ἀ­νά­στα­σιν νε­κρῶν.
Καί ζω­ήν τοῦ μέλ­λο­ντος αἰ­ῶ­νος.
Ἀ­μήν.

 

 

Στη συνέχεια ρωτάει πάλι ο Ιερέας 3 τρεις φορές

 

Ιερέας: ” Συ­νε­τά­ξω τῷ Χρι­στῷ;”
Ανάδοχος : “Συ­νε­τα­ξά­μην. “

Μετά λέει ο Ιερέας:

 

Ιερέας : “Καί προ­σκύ­νη­σον αὐ­τῷ;”
Ανάδοχος: “Προ­σκυ­νῶ Πα­τέ­ρα, Υἱ­όν, καί Ἅ­γι­ον Πνεῦ­μα, Τρι­ά­δα ὁ­μο­ού­σι­ον καί ἀ­χώ­ρι­στον.”
Στην ευχή πού ακολουθεί, όταν ερωτηθεί από τον Ιερέα, ο ανάδοχος λέει καθαρά το όνομα του βαπτιζομένου. Η ευχή αυτή ονομάζεται ευχή ονοματοδοσίας.

Πλησιάζουν στην κολυμπήθρα.

Ο ιερέας ευλογεί το νερό και το λάδι σταυρώνοντας τα 3 φορές.

Αλείφει το μωρό με λάδι και έπειτα δίνει και στον νονό να το αλείψει. Πρέπει να αλειφθεί όλο. Μην διστάσετε να λαδώσετε παντού.

Μετά ο ιερέας σηκώνει το παιδί ψηλά πάνω από την κολυμπήθρα και το βουτάει 3 φορές (πλήρης κατάδυση είναι το αποδεκτό) ψέλνοντας “Βαπτίζεται ο δούλος (ή η δούλη) τού Θεού… εις το όνομα τού Πατρός και ου Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν”.

Μετά αφήνει το μωρό στην αγκαλιά του ανάδοχου (ο οποίος έχει μπροστά του στρωμένα λευκό σεντονάκι και πετσέτα).

Ο ιερέας σταυρώνει με άγιο μύρο το μωρό στο μέτωπο , στο στήθος , στα χέρια και στα πόδια λέγοντας σύντομες προσευχές .

Με ένα ψαλιδάκι κόβει μικρές τούφες από τα μαλλιά του παιδιού . Το παιδί ήθιστε να μην έχει κουρευτεί ποτέ πριν και αυτές οι τούφες να είναι οι πρώτες που κόβονται. Αν έχει ξανακουρευτεί πρέπει να έχετε φυλάξει τα κομμένα μαλλιά και να τα ρίξετε την κολυμπήθρα.

Ύστερα ντύνουν το παιδί με λευκά ρούχα. Η εκκλησία αποδέχεται την ύπαρξη και άλλου χρώματος αρκεί να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος η φορεσιά λευκή. Απαραίτητο θεωρείτε να είναι λευκά τα ρούχα που ακουμπούν κατάσαρκα το νεοφώτιστο (τα λαδόπανα).

Ο/Η νονός/α φορά στο πνευματικό πια παιδί του/της τον σταυρό.

Ο ιερέας με τον ανάδοχο κάνουν κύκλο γύρω από την κολυμπήθρα ψέλνοντας “Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε”, που σημαίνει “όσοι βαφτισθήκατε στο όνομα του Χριστού, στολισθήκατε με τη χάρη του”.

Τέλος η μητέρα φιλάει το χέρι του ανάδοχου και παίρνει το παιδί στην αγκαλιά της .

Leave a reply

Άμεση Κλήση
error: Content is protected !!